Att lyssna till sin egen röst – ett samtal om att låta en boks handling utspela sig i ett fransktalande land

Onsdag den 10 april, kl 18.00-19.30 i Mallas sal (Bibliotek Uppsala)

  • Program på svenska
  • Ingen servering
  • Ingen föranmälan

Två författare, Karolina Schützer och Maria Ripenberg, har i sina böcker utgått från platser i samt beskriver miljöer och händelser i Frankrike och andra fransktalande länder. Under ett samtal får vi höra dem berätta om sina författarskap. Frågorna är många: Är det lättare att hitta sin berättelse om man placerar handlingen i ett annat land? Är det självupplevda eller fiktiva miljöer i böckerna? Vad vill författarna säga om landet där handlingen utspelar sig? Vilken relation har dessa två författare till det franska språket och fransktalande länder? Vad säger valet av plats om författarnas egna personligheter?

Karolina Schützer, är journalist och författare med fötterna i Sverige och hjärtat i Frankrike, där hon både studerat och arbetat. Efter tio år som reporter, redaktör och programledare på Sveriges Television lämnade hon Stockholms innerstad för ett lugnare liv i Uppsala. Vid sidan av skrivandet arbetar hon som kommunikatör vid Uppsala universitet. Hon debuterade med rosade Under stjärnorna i Paris (2023). Snöfall över Paris (2023) är uppföljaren (Fotograf: Richard Ryan).

Maria Ripenberg, är skribent och författare, journalist och redaktör. Hon har en examen i internationell ekonomi med fransk inriktning, är filosofie hedersdoktor vid Uppsala universitet samt har studerat franska i Frankrike. Idag är arbetar hon som kommunikatör och projektledare vid Statens medieråd. Skrivandet har, vid sidan av musicerandet, alltid varit starkt integrerat med hennes tillvaro. Hon har publicerat sina dikter och prosatexter i ett flertal antologier och skrivit en bok om rasismens rötter i Sverige, Historiens vita fläckar (2019), och nyligen romanen Brandnäva (2023).

Alliance Française d’Upsal arrangerar programmet i samarbete med Bibliotek Uppsala

Språk: svenska

Fri entré

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *