Program och aktiviteter

Alliance française i Östersund har ett brett och varierat kulturellprogram om den fransktalande världen. Vi brukar organisera föreläsningar om ett område, ett land, en kändis eller även ett koncept, de här evenemangen utgör en stor del av vår verksamhet.

Men Alliance française i Östersund har också många andra aktiviteter som ger dig möjligheten att upptäcka franska och de fransktalande kulturerna på ett gemytligt sätt i Östersund oavsett om du pratar franska eller inte.

Aktuella aktiviteter finns på den franska versionen av sidan. Klicka på den franska flaggan i menyn.

Webbsidan uppdateras inte längre på svenska.

 

Föreläsning via Zoom den 15 oktober

Temat för kvällen är ”Les origines de la science-fiction dans la littérature française”

Läs mer på vår franska version av webbsidan eller på vår facebooksida!

Vårens pubaftnar 

Under våren kommer vi att ha fyra pubaftnar på Bishops Arms. Aktuella datum är 11 februari, 10 mars, 7 april, 12 maj och 9 juni, klockan 18-20.  

OBS! INSTÄLLT PGA CORONAVIRUS 

A voix haute 

Onsdag den 18 mars 2020

Kl. 18.30

Wargentinskolan

L’Alliance française d’Östersund har nöjet att bjuda in till filmvisning av filmen A haute voix, regisserad av Stéphane de Freitas. Efter filmen kommer Nicolas Malet från kulturavdelningen vid Franska institutet hålla en diskussion utifrån filmen. Läs mer om aktiviteten och om anmälan på vår franska version av webbsidan.

OBS! Entré från Regementsgatan eftersom filmen visas i Ekerwaldssalen. 

Tanguy: le retour

Alliance Française i Östersund har glädjen att torsdagen den 13 februari 2020, klockan 18.30, hälsa er välkommen till visningen av filmen ”Tanguy, återkomsten”. Det är naturligtvis fortsättningen på filmen ”Tanguy”, som vi visade i höstas.

Obs! Ingång från Regementsgatan eftersom vi ser filmen i Ekerwaldsalen.

16 år senare återvänder Tanguy, som nu är 44 år, till sina föräldrar med sin dotter Zhu under armen, eftersom Meï Lin har lämnat honom. Förskräckta över att se ”sin lille son” i ett sådant skick, gör Paul och Édith allt för att återge honom livsglädjen, utan att inse att de därigenom gräver sin egen grav. För Tanguy börjar återigen trivas hos sina föräldrar…

Efter visningen har vi tillfälle att diskutera filmen över ett glas vin och en liten osttallrik . Pris 100 kronor (80 kronor utan alkohol). Det är inte nödvändigt med en anmälan till filmvisningen, men om ni vill delta i diskussionen måste ni anmäla er till Stéphan Wininger på telefon 073-7209314 eller via email ostersund@alliancefr.se eller till vår Facebooksida Alliance française d´Östersund.

Välkomna!

Föredrag av Dénis Leclerc och provsmakning av calvados den 29 januari

Alliance française i Östersund har glädjen att hälsa er välkommen till en konferens med Dénis Leclerc, onsdagen den 29 januari kl. 18.30 på Jämtlands gymnasium Wargentin.

Denis Leclerc är en ofta sedd gäst hos vår allians och denna gång kommer han låta oss upptäcka calvados, denna berömda normandiska dryck.

Skottland har whisky, Sverige har akvavit. Vad kan då Normandie erbjuda? En spansk galeon? En hyllning till Newton? Det kommer ni få reda på när ni kommer till konferensen med Denis Leclerc.

Efter konferensen erbjuder vi er en måltid till en kostnad av160 kronor inklusive dryck (140 kronor utan alkohol).
Anmälan görs till Stéphan Wininger antingen per telefon (073- 7209314) eller via mail (ostersund@alliancefr.se) eller också på vår Facebooksida, Alliance Française d´Östersund, innan den 27 januari 2020.

Ni kommer också ha en möjlighet att provsmaka 3 olika calvadossorter till en kostnad av 100 kronor. Om ni vill delta i provsmakningen är det viktigt att ni anmäler detta till Stéphan Wininger, antingen per telefon (073-7209314) eller via mail (ostersund@alliancefr.se) eller också till vår Facebooksida, Alliance française d´Östersund, innan den 28 januari 2020.

Välkomna!

Föredrag med Annick Cojean den 22 november

Alliance française i Östersund har glädjen att välkomna er till en konferens med Annick Cojean, fredagen den 22 november kl. 18.30 på Jämtlands gymnasium Wargentin.

En konferens inom ämnet ”Grand reporter” av Annick Cojean, fransk journalist, grand reporter på tidningen ”Le Monde” och juryordförande i Prix Albert -Londres. Den här konferensen sker i samarbete med Fondation Alliance francaise, Franska institutet i Sverige, Prix Albert-Londres såväl som med Ministère de l´Europe et les affaires étrangères.

”Syrien, det kvävda skriket”

Det är ett klagorop. En kvävd men bedövande klagan. Ett tyst rop vars plötsliga skri river sönder fängelsemurarna, källarna, dödens väntrum. Det är skriket från de syriska kvinnorna, våldtagna sedan sex år i fängelserna i Bachar al-Assad. Ett organiserat planlagt brott, då det har sin grund i ett av de mest välförankrade tabun som finns i det syriska samhället och det bygger på brottsoffrens tystnad, eftersom de är övertygade om att förkastas av sina egna familjer, av att få känna en dödsdom. Våldtäkten som vapen i det Syriska kriget är också det mest nedtystade brottet. Det är ett sätt att förstöra inte bara kvinnan och hennes identitet, utan även att krossa hennes familj, hennes klan och varje form av motstånd. Hur har kvinnokroppen kunnat bli en krigszon i kriget i Syrien? Det är det som avslöjas i denna film, som ger ordet till kvinnorna, hittills inmurade i skam och tystnad.

Efter konferensen erbjuds ni en måltid till en kostnad av 160 kronor inklusive dryck (140 kronor utan alkohol). Ni måste anmäla er via mail (ostersund@alliancefr.se) eller också till vår Facebooksida Alliance française d´Östersund före den 20 november 2019.

Fransk Pubafton

Tisdag 11 juni från 18h till 20h
The Bishops Arms

Comme d’habitude, le deuxième mardi du mois, nous nous retrouvons autour d’un verre pour parler français au Bishops Arms d’Östersund ! Ce sera le dernier du semestre, n’hésitez pas à nous rejoindre, vous pouvez nous trouver facilement en cherchant le drapeau français !

Folklores, myter och legender i Frankrike

 23 Maj 2019 kl. 18:30
Jämtland gymnasium Wargentin

Alliance Française har glädjen att bjuda in er torsdagen den 23 maj kl. 18.30 till Jämtlands gymnasium Wargentin för en konferens med Clément Richard, praktikant i samhällsjänst i Örebro. Han kommer att berätta för om folklore, myther och legender i Frankrike.

Ingång från gymnasiets gård via entrén mitt emot Sporthallen.

Frankrike flödar över av diverse skiftande myther och legender. Vi kommer att få upptäcka l’Ankou och varulvanar i Bretagne såväl som hur Heracles placerade ut Pyrenéerna samt träffa Fantomen på Openran i Paris. En rundresa i Frankrike via dess folklore, myter och legender.

Efter träffen erbjuder vi er en måltid till en kostnad av 140 kronor inklusive dryck (120 kronor utan alkohol.) Ni måste anmäla er till Stéphan Wininger antigen per telefon 073-720 93 14 eller via e-mail ostersund@alliancefr.se eller också på vår Facebooksida Alliance Française d’Östersund innan den 21 maj 2019.