Om oss

Staden Östersund

Mitt emellan norr och söder och också mitt emellan öst och väst, nästan mitt i Sverige, ligger Östersund, den nordligast belägna staden i inlandet.

Östersund grundades i oktober 1786 av Sveriges mest franskvänliga kung, Gustav III, och var den enda staden som utnämndes av honom under hans regeringstid.

Östersund betyder sundet i öster och staden ligger på vägen mellan Östersjön och Atlanten, vid sjön Storsjön, som är den femte största sjön i landet.

Östersund är den enda staden i landskapet/länet Jämtland, ett av Sveriges 24 län och det tredje i storlek vad ytan beträffar.

1986 firade Östersund sitt 200-årsjubileum och i juni samma år spelade en ung fransman, Jean-François Picard, rollen som Gustav III då han färdades genom stan i kalesch med talmannen vid denna tidpunkt, Ingmar Bengtsson, vid sin sida.

Anmärkningsvärt är att kung Gustav III aldrig satte sin fot i staden som han grundade.

Alliance française d’Östersund

Alliance française d´Östersund är i våra dagar (2017) Sveriges nordligaste allians och en av de 16 kvarvarande av de ursprungligen 24.

Det var under 1940-talet som en liten grupp människor, som uppskattade och vill förkovra sig i det franska språket, samlades och den 10 november 1948 bildades Alliance française d´Östersund.

1984 firade man i kasernen på regementet  I 5 – med ett års försening – föreningens 35-årsjubileum. Den franske ambassadören Louis Blanc  skulle närvara men ersattes i sista stund av madame      Anne-Marie Pauleau, franska institutets ordförande och representant för den franska ambassaden.

1998 firades 50-årsjubileum på Jamtlis restaurang Hov, i närvaro av en representant för franska institutet .

Under årens lopp och i enlighet med stadgarna för Alliance française har föreningen haft ett flertal ordförande med svensk nationalitet. Trenden bröts under 1990-talet då en dansk medborgare blev utnämnd till ordförandeposten.  Nu, 2017, har vi en fransk medborgare som ordförande.

Här följer en förteckning  över vilka som varit ordförande sedan 1966 :

  • Torsten Sävborg (1948 – rektor)
  • Ingengärd Suwe-Ericsson(1956 – lektor)
  • Berndt Rockberg  (1966 – lektor)
  • Marie-Louise Askaner  (1981 – lektor)
  • Bengt Andreasson  (1987 – lektor)
  • Karin Nordqvist (1988 –lektor)
  • Christina Fransson  (1996 – lektor)
  • Carsten Dencker  (1998 – läkare)
  • Stéphan Wininger ( 2017 – lektor)
 

Styrelsen

Stéphan Wininger
Ordförande
mail

Carsten Dencker
Vice Ordförande

Gunnel Mattsson
Sekretare

Ariane Briant Kjellson
Kassör

Jean-Pierre Lévy
Historiker

Carina Hedman
Klubbmästare