Programme d’automne 2022!

Bon retour à l’AFU après l’été!

Vi har ett späckat höstprogram här i Uppsala med många olika typer av evenemang både på svenska och franska. En rad av dem äger rum på Storgatan 11, med buffé, och måste förbokas, andra sker i Mallasalen på Uppsala stadsbibliotek och behöver inte förbokas, eftersom de är kostnadsfria och även tillgängliga för allmänheten – de ingår i ett nytt samarbete mellan AFU och biblioteket.

Därtill har vi en rad mysiga Petits déjeuners på Ofvandahls samt ett par härliga filmkvällar på Slottsbiografen. Och så den välmatade Temadagen förstås – se separat sida på hemsidan för program och anmälan!

Redan 7 september har vi dessutom ett extrainsatt föreningsmöte för alla medlemmar på Storgatan 11, då vi behöver lyfta några viktiga frågor med medlemmarna. Buffé serveras.

Se programmet här!

Programme d’automne 2022!

Bon retour à l’AFU après l’été!

Vi har ett späckat höstprogram här i Uppsala med många olika typer av evenemang både på svenska och franska. En rad av dem äger rum på Storgatan 11, med buffé, och måste förbokas, andra sker i Mallasalen på Uppsala stadsbibliotek och behöver inte förbokas, eftersom de är kostnadsfria och även tillgängliga för allmänheten – de ingår i ett nytt samarbete mellan AFU och biblioteket.

Därtill har vi en rad mysiga Petits déjeuners på Ofvandahls samt ett par härliga filmkvällar på Slottsbiografen. Och så den välmatade Temadagen förstås – se separat sida på hemsidan för program och anmälan!

Redan 7 september har vi dessutom ett extrainsatt föreningsmöte för alla medlemmar på Storgatan 11, då vi behöver lyfta några viktiga frågor med medlemmarna. Buffé serveras.

Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com

Septembre

3/9 kl. 10–12, Ofvandahls konditori: Petit déjeuner med Véronique Simon. Véronique Simon, som är universitetslektor vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet, delar av sina erfarenheter som både fransk medborgare och ”svensiska”, i Frankrike. Hon är även styrelseleamot i Svenska FN- förbundet, och kan i viss mån dela av sina erfarenheter därifrån, utifrån sitt ursprung. Att Véronique Simon kommer från Bretagne kan även komma på tal! Ingen föranmälan.

7/9 kl. 18.30, Storgatan 11: Föreningsmöte med föredrag och buffé. Carin Söderberg berättar om AFU:s bokcirkel och Solveig Fenet-Chantereau berättar lite om en förening för franska familjer i Uppsala, AFFU. Dagordning har kommit med separat kallelse. Föranmälan här: tidigast 29/8, senast 5/9. Buffé 100 kr, swish eller kontant.

Foto av cottonbro pu00e5 Pexels.com

15/9 kl. 18.00, Mallasalen Uppsala stadsbibliotek: Författarkväll – Det svarta S:t Barthélemy. Uppsalahistorikern och författaren Fredrik Thomasson berättar om sin bok med samma namn som kom i fjol. Thomasson har under många år bland annat i Frankrike plöjt gamla illa åtgångna rättegångsprotokoll från Sveriges besittning i Västindien mellan 1784 och 1878 – en ö som Sverige erhöll och sedermera återlämnade till Frankrike. Däremellan användes ön till bland annat handel med förslavade afrikaner och slaveri, och icke-vita invånare lydde under särskilda lagar kallade Code Noir. Ingen föranmälan. Fritt inträde för alla.

24/9 kl. 9.00–16.00, Ekonomikum. Temadagen – tema « croissant ». Se information med program, priser och anmälan här.

Temat för årets temadag är « croissant ».

Octobre

1/10 kl 10–12, Ofvandahls konditori: Petit déjeuner med Jan Winter, journalist, författare och musiker med ett förflutet på Sveriges Radio och TT. Han är delvis uppväxt i Frankrike
och inledde sina studier i Uppsala 1968 med franska – och ett aktivt medlemskap i dåvarande AF d´Upsal. Jan hoppas kunna inspirera deltagarna till samtal om både nära och fjärran ämnen. Ingen föranmälan.

Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com

6/10 kl. 18.30, Slottsbiografen: Filmafton – Just Kids (2019) de Christophe Blanc avec Kacey Mottet Klein et Andrea Maggiulli. Ingen föranmälan, inget inträde för AFU-medlemmar. Övriga besökare: en film 80 kr, båda höstens filmer 120 kr. Åldersgräns 15 år.

Just Kids från 2019 visas på Slottsbiografen 6 oktober kl. 18.30.

12/10 kl. 18.30, Storgatan 11: Molièreafton. I år var det 400 år sedan Molière, eller Jean-Baptiste Poquelin, föddes i Paris. Tillsammans med Uppsala stadsteater ordnar vi en liten Molièrafton för AFU! Föranmälan här tidigast 28/9, senast 10/10. Buffé 100 kr, swish eller kontant.

Essay on Stone with Brush and Scraper: Portrait of Moliu00e8re av Adolph von Menzel (German, 1815-1905) u00e4r licensierad under CC-CC0 1.0

Novembre

3/11 kl. 18.00 OBSERVERA TIDEN, Slottsbiografen: Filmafton – Le cercle rouge (1970) de Jean-Pierre Melville avec Yves Montand, Alain Delon, Bourvil, Gian Maria Volontè, Perier François. Ingen föranmälan, inget inträde för AFU-medlemmar. Övriga besökare: en film 80 kr. Åldersgräns 15 år.

Le cercle rouge är en klassiker från 1970 med bl a Yves Montand i en av huvudrollerna.

5/11 kl. 10–12, Petit déjeuner Ofvandahls konditori: INSTÄLLT!

9/11 kl. 18.30, Storgatan 11:
Anne-Françoise Hivert är korrespondent för Le Monde, baserad i Sverige och täcker Skandinavien och Finland i sin bevakning. Hivert ska prata om sitt vardagliga arbete för Le Monde och om bilden av Sverige i Frankrike. Vad i Sverige är det som intresserar fransmän och varför har det intresset ökat på sistone? Föredraget är på franska.
OBS! Intresset har varit stort och lokalen är nu fullbokad.
På länken nedan kan du anmäla ditt intresse för det fall plats skulle uppstå, eller avboka om du fått förhinder att närvara.

Föranmälan här tidigast 30/10 och senast 7/11.

Anne-Françoise Hivert

24/11 kl. 18.00 Mallasalen, Uppsala stadsbibliotek:
Alice Petrén om Algeriet. I år är det 60 år sedan Algeriet frigjorde sig från den franska kolonialmakten. Alice Petrén är journalist, mångårig medarbetare på Sveriges Radio som Sydeuropakorrespondent, bl a i Frankrike, liksom korrespondent med uppdrag att bevaka frågor om migration, flykt och befolkning. Hon är också författare och har skrivit boken Terroristen i Toulouse. Anteckningar om Frankrikes algeriska historia (Appell förlag 2017): « Algeriet var Frankrike. Landet var inte bara en koloni, utan hade parlamentsledamöter i Paris och en miljon fransmän gjorde Algeriet till sitt hemland. » Ingen föranmälan.

Alice Petrén

Décembre

1/12 kl. 18.00, Mallasalen, Uppsala stadsbibliotek:
Om franska språket med Mats Forsgren: Är det så klart att franska språket är klart?
Professor em i romanska språk, med inriktning på fransk språkvetenskap, vid Stockhols universitet, tidigare forskare vid Uppsala universitet. Han har även avvarit gästprofessor i Åbo och Bryssel. Fritt inträde för alla, medlemmar såväl som icke-medlemmar.

Mats Forsgren

3/12 10–12, Ofvandahls konditori: Pétit déjeuner med Carin Söderberg, sedan flera år ansvarig för bokcirkeln i AF och ledare för konversations- och litteraturcirklar i Uppsala Senioruniversitetet. Samtalet utgår från frågan: À votre avis: de quoi parle-t-on en France aujourd´hui? Ingen föranmälan.

Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com

14/12 kl. 18.30, Storgatan 11: Julavslutning! Les Santons de Provence – Vi bekantar oss med den sydfranska jultraditionen genom att se en kort film, lyssna på Sten Bernhardsson och titta på en riktig, provençalsk julkrubba! Buffé serveras. FÖRANMÄLAN HÄR!
Buffé à 130 kr måste anmälas senast 11 december.
Betala helst i förväg via Swish eller plusgiro senast 9 december!
Bilden: par Daniel Ferrier — collection personnelle – från franska Wikipedia Santon de Provence — Wikipédia (wikipedia.org)


Foto av Nubia Navarro (nubikini) pu00e5 Pexels.com