Anne Dupin – Matisse ou la joie de vivre

Tid: Torsdag 21 september kl 13.00-15.30
Plats: Katedralkaféet, Domkyrkoplan
Kostnad: 100 kr/person inklusive kaffe och kaka (äppelpaj och vaniljsås) betalas på plats.
Föranmälan (nedan) till evenemanget är obligatorisk. Begränsat antal platser och anmälan senast söndag 17 september.
Välkommen!

Matisse ou la joie de vivre

Alliance Française d’Upsal välkomnar Anne Dupin tillbaka till Uppsala. Hon är en välkänd föreläsare tidigare som tidigare varit lärare vid Institut Franco-Scandinave i Aix-en-Provence. Denna gång kommer hon att på franska presentera konstnären Henri Matisse.

Matisse var en drivande kraft i utvecklingen av den modernistiska konsten under första hälften av 1900-talet. Hans konstnärskap präglas av starka färger och ett vid tiden helt nytt sätt att avbilda verkligheten. Matisse föddes 1869 i nordfrankrike och flyttade i tjugoårsåldern till Paris för att studera. Under sin tid i Paris blev han en stark inspirationskälla för konstnärer från hela världen, bland annat många svenska. 1921 bosatte sig Matisse i sydfrankrike där han var verksam fram till sin död 1954.


Anne Dupin a fait des études de littérature française / littérature comparée à l’Université de Lille puis d’Aix en Provence. Elle a enseigné la littérature française et l’anglais au Nigeria (1971 – 1979) où elle a découvert la réalité de la francophonie.

De retour à Aix, elle a passé le diplôme de FLE (Français Langue Étrangère) en 1980, puis elle a enseigné à l’IFS et à l’EPSSA (langue française, littérature française, histoire de l’art) de 1981 à 2006. Nombreuses conférences à Stockholm pour l’Association des professeurs de français de Suède. Nombreuses émissions pédagogiques pour UR.se.

Bilden: Henri Matisse – Le Bonheur de Vivre (WikiArt)