Maria Ripenberg ny ordförande i Alliance française d’Upsal!

Vid föreningens årsmöte 24 maj valdes Maria Ripenberg till ny ordförande efter avgående Maria Svensson och hälsades varmt välkommen. Här Marias presentation:

Mitt stora intresse för det franska språket debuterade i tonåren. Franskan studerade jag med stor frenesi och när jag som 15-åring fick följa med moster Monica Flodman till Annecy, där hon som lärare i franska skulle undervisa på ett språkläger för svenska elever, var det klippt. Året efter stationerades hennes man, Johnny Flodman, som utrikeskorrespondent för Svenska Dagbladet i Paris, och jag tog mig förstås snarast dit med tåg och hängde om somrarna med kusinerna i Neuilly-sur-Seine. Jag letade också upp en familj i Paris som behövde en au pair. Då var jag 17 år och talade flytande franska efter en sommar med rundresor i Bretagne och Normandie.

Efter gymnasiet blev det raka spåret in på Sprek: Internationell ekonomi med franska (och fransk inriktning) – och fler resor till Frankrike, bland annat för att göra research till min B/C-uppsats.

Genom åren har jag ”fyllt på” franskan genom kurser som jag fått via journaliststipendier – jag är journalist och har jobbat som reporter, nyhetschef och ledarskribent på UNT. 1995 blev det två veckors kurs i Paris och 2018 kom jag hem från Aix-en-Provence och Internationella skolorna med ett C1-diplom.

Jag slutade på UNT 2019 för att driva eget – föreläsningar, moderering, författande och journalistik. Efter vikariat som politisk redaktör på bland annat Nerikes Allehanda har jag även fått uppdraget att översätta kolumner av franska Europaparlamentarikern Bernard Guetta till svenska.

Vid sidan om detta sjunger jag också jazz och visor – inte sällan på franska!

Det ska bli roligt och spännande att jobba med AFU, inte minst när restriktionerna förhoppningsvis är ett minne blott och vi kan dra igång våra spännande evenemang för fullt igen!

Maria Ripenberg, ordförande AFU

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *