Hem

Välkommen till Alliance Française i Gävles hemsida!

(sidan är under uppbyggnad)

Organisationsnummer: 802547-5719

Lite historia

Gävle, lilla Paris

Gävle teater, Opéra Garnier och Molière

”1878 öppnar Gävle Teater för första gången portarna. Byggd i monumental nybarock med inspiration hämtad från Operahuset L’Opéra Garnier i Paris som invigts tre år tidigare. Charles Garnier, arkitekten bakom operahuset i Paris, var vän med Axel Nyströms kusin Scholander. Axel arbetade också i samma ateljé som Garnier under en period. Värt att nämna är att Scholander var ordförande och satt i juryn för arkitekturtävlingen. […] På namntavlorna har Molières namn fått en felvänd accent: Moliére.”
Källa: Gävle Teater

Boulognerskogen och Bois de Boulogne

Parken ”Boulognerskogen” planerades i mitten av 1800-talet och år 1865 utökades Stadsträdgården med det som i dag kallas Boulognerskogen. Denna gröna oas är en av Sveriges största stadsparker. ”Boulognern”, som parken kallas i folkmun, fick namn efter ”Bois de Boulogne” (Boulogneskogen) som anlagts i Paris något decennium tidigare. Den andra bilden visar kejsare Napoleon III:s paviljong i dag.

Gävle och Vallonerna

Valloner utgör ett mytomspunnet kapitel i Sveriges migrationshistoria. Gruppen bestod av den fransk- och vallonspråkiga folkgrupp, i det område som nu utgör södra Belgien (Vallonien) och norra Frankrike (Valois), vilka utgjorde en stor del av invandringen till Sverige under stormaktstiden, och etablerade sig i svenskt järnbruk med vallonsmide. Det uppskattas att omkring 1 000–2 000 valloner invandrade till Sverige under 1600- och 1700-talen.
 
Axmar bruk var ursprungligen ett vallonbruk. Det var Norrlands första vallonbruk.
 
Vallongatan anlades 1953. Gatan med äldreboende vittnar om detta minne.